Wat is kalligrafie?

Kalligrafie als woord is Grieks van oorsprong en betekent mooi schrijven. De monniken schreven met aandacht en met een pen. Dat is het eerste beeld van kalligrafie.

Een moderne definitie van kalligrafische praktijk “kunst van vormgeven, letters tekenen in een expressieve, harmonieus en bekwame wijze.”

Waarom van hand schrijven?

Als je leert schrijven, maakt je hand bij elke letter een andere beweging. Neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat schrijven van hand hersengebieden met betrekking tot denken, taal en werkgeheugen activeert en stimuleert. “Die fysieke ervaring draagt bij aan het leerproces” vertelt Harold Bekkering, (hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen).

Het samenspel van 30 spieren, 17 gewrichten en 12 hersengebieden brengt iets uiterst fascinerends tot stand dat wij handschrift noemen.

Afwisselen van tippen met schrijven van hand op papier is een goed voornemen, zo kunnen we onze hersenen op verschillende manieren blijven trainen.

Mijn insteek

Ieder woord is met een bepaalde energie verbonden. Ik neem een woord een periode mee, vorm het om, laat het op me werken en zoek naar de energie ervan. Daarmee ga ik kalligrafisch aan de slag, zo ontstaat mijn kunst en de toepassingen er van.

Verschillen zijn er

Je hebt de westerse kalligrafie, geboren in de vroege middeleeuwen, monniken begonnen met het mooi schrijven van religieuze en spirituele teksten.

Arabische Kalligrafie is ontwikkeld als een schriftvorm om God aan te duiden. Het was immers niet toegestaan om God beeldend weer te geven. Men had voor deze islamitische kunstvorm een bijzondere eerbied, omdat ze gezien werd als het belangrijkste middel voor de doorgifte van de Koran. Er zijn heel veel verschillende schriften.

Bij Chinese en Japanse kalligrafie ontstaat weer een heel ander schriftbeeld. Met Tao-Kalligrafie werd een methode ontwikkeld waar kalligrafie helend ingezet word. kijk meer (youtube)